+ Raspundeti subiectului
1 la 13 din 13 m.
    La primele mesaje sorinb22 este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    01-05-08

Sunt sau nu sunt Moase?

cind am auzit acum citiva ani de Ordinul.......si Moaselor ma intrebam mai sunt oare moase .dar se pare ca acum la cite au postat pe acest forum la zona alocata lor lipsesc cu desavirsire

2. .
    Ucenic timid andreiana este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    05-02-08

sunt sau nu sunt moase?

ca bine zici.noi totusi le asteptam pe forum pe dragele noastre colege

4. .
    La primele mesaje maya este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    04-04-08

existam, exista si probleme specifice si nu putine...

S-ar putea chiar sa le aveti pe forum... Conform legii exercitarii profesiei, asistentele de obstetrica ginecologie sunt asimilate profesiei de moasa, dar lucrurile nu sunt chiar asa de simple cum par la prima vedere. Din nou ajungem la formele de pregatire si aici deja e haos. La ora actuala suntem "moase" conform legii mai sus amintite moasele cu scoala profesionala care inca nu au ajuns la varsta pensionarii, absolvente de liceu sanitar cu echivalare in specializare OG, asistente generaliste cu postliceala sau colegiu care dupa 5 ani vechime au dat examen de confirmare in noua specialitate, sau au obtinut specialitatea prin sustinerea gradului principal in OG, moase cu facultate de patru ani...Problema este ca atributiile moasei precizate in aceeasi lege sunt (ca de obicei) ambigue (ex.: "poate sa efectueze, la nevoie, epiziotomie" - ce inseamna "la nevoie", o impune cazul sau nu e medicul acolo?, face si epiziorafia sau nu?)...Nu exista o delimitare clara a competentelor si atributiilor. Consecinta: amintiti-va cele mai mediatizate cazuri de malpraxis din ultima vreme - nasteri cu complicatii - in care moasele sunt prinse intre avocati si medici...si platesc nu doar eventuala lor culpa ci si faptul ca nu se stie limpede cum ar fi trebuit sa reactioneze in fata unor cutume incetatenite deja in majoritatea spitalelor dar neoficializate...

6. .
    Data inscrierii
    01-05-08

Pai vezi ?

cind bunica era fata moasa reprezenta un om cu o experienta realizata in timp cu putina carte si foarte multa experienta (care se capata in timp), chiar si cind a inceput sa se faca carte tot experienta era baza sute de nasteri pe care respectiva persoana asista pe alta persoana cu experienta,iar la noi in acest moment tocmai aceasta lucru lipseste cu desavirsire ,oameni cu experienta pusi la locul lor.
    de fapt de unde sa mai fie daca ei nu au fost scolarizati ani la rind.
    Noi la acest moment nu mai avem generatii care sa se inlocuiasca .
    avem oameni care se pensioneaza si oameni tineri care incep profesia

8. .
    Data inscrierii
    04-04-08
    Gresit sa crezi ca experienta (importanta, nu contest) ar putea suplini lipsa de cunostinte... Nu mai traim vremurile "moasei comunale" de pe vremea bunicii, cand din multimea de prunci care se nasteau ramaneau doar o parte, cand nu putine erau femeile care piereau la nastere pentru ca moasa respectiva nu avea cum sa rezolve cazuri care impun interventii rapide si complexe. Dar pe atunci nu se punea problema de malpraxis, era '"voia Domnului" si viata mergea inainte cu cei care scapau "selectiei naturale". Cu totul altfel stau lucrurile in prezent...

10. .
    Data inscrierii
    04-04-08
    si inca ceva INVATATURA NU SE TERMINA ACOLO UNDE INCEPE MUNCA!!!!!

12. .
    Data inscrierii
    01-05-08

De acord

nu spun ca nu este necesara invatatura dar la acest moment noi avem forma fara continut, avem profesia de moasa fara oameni cara sa aiba aceasta calificare

14. .
    La primele mesaje nicopuscasu este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    27-06-08

Re: De acord

Sunt moase, sigur ca da, ce credeti ca au disparut toate??

Eu sunt una dintre ele.
    Nicoleta Puscasu, am 30 de ani, de aproape 9 ani pe sectia de OG, acum si cu diploma....de fapt mai am un pas, in toamna la licenta.
    Am terminat Fac de Moase din cadrul UMF Carol Davila - Bucuresti, 4 ani la zi si astept cu nerabdare sa-mi iau diploma de studii universitare.

Cat despre subtilitatile exercitarii profesiei...n-or sa lase obstetricienii ciolanul din mana, scuzati exprimarea, dar intr-un viitor vor fi obligati.
    Oricum responsabilitatile sunt imense si Dumnezeu sa ne ajute sa nu avem incidente de nici un fel in practica de zi cu zi.

Sanatate va doresc!

16. .
    Data inscrierii
    01-05-08

sunt sau nu sunt moase?

Eu cind am pus aceasta intrebare am avut ideea practica in care ,daca mai sunt persoane care pot sa asume actul medical constient si care eventual sa aiba rezultate concrete (respectiv nasteri fara probleme ) iar ca ati terminat acele studii nu va confera o siguranta sa actionati independent si tocmai din cauza ca formarea profesionala se contureaza prin munca in ani si in situatia in care medicii stiu ei in primul rind si sunt stapini pe ei si doresc sa aiba un colaborator de nadejde si formeaza si pe asistentul cu care face echipa,mai sunt inca medici care considera asistentul un colaborator(eu am avut norocul la locul meu de munca) ,iar chestia cu dumnezeu este bine sa o avem in suflet si ca sprijin moral nu tine loc de sprijin din partea colegilor sau a sefilor ,si nici de dotare si cu atit mai mult de bun simt si orientare in teren.
    In sprijinirea celor spuse de mine este chiar situatia prin care am trecut eu cu copilul meu care dupa ce la joaca a suferit un traumatism care a prezentat si o plaga de 14 cm inghinal , spre norocul lui (sau nenorocul) fara hemoragie ,am ajuns cu el de urgenta in serviciul de chirurgie local unde medicul a hotarit si chiar a
    realizat sutura .Toate bune pina aici.am plecat acasa fericiti cu recomandarea
    de punga cu gheata si oxacilina 2 grame pe zi comprimate.
    Problema a aparut in doua zile cind tot piciorul copilului a inceput sa se mareasca in volum, sa provoace dureri la miscare si sa limiteze posibilitatea de a folosi piciorul respectiv.
    In cele din urma am ajuns ajuns in bucuresti in seviciu de chirurgie vasculara unde copilul a necesitat interventie chirurgicala.
    Nu ma intereseaza nimic si chiar sunt fericit ca am avut posibilitatile sa remediez o decizie terapeutica (luata de un doctor cu state vechi),dar ma pun in pielea unui copil care parinti nu au posibilitati sa deceleze situatia (material sau/si interes) dar care dupa suferinta copilului ar face un intreg scandal si nu vreau sa ma gindesc la hotarirea terapeutica hotarita pe graba (si cu indiferenta) fara sa evalueze riscurile .
    din aceste motive spun si sustin ca am vazut asistenti medicali fara facultate dar cu experienta linga chirurgi care au realizat suturi de vene sectionate fara hematom ulterior .Eu sper sa se ajunga la situatia in care
    pacienti sa fie tratati de cadre cu experienta profesionala si mai putin sa conteze diplomele si ei sa aiba cit mai putin de suferit de pe urma deciziilor si manevrelor terapeutice

18. .
    La primele mesaje uglyli este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    10-04-09

Re: De acord

Citat Publicat initial de nicopuscasu
    Sunt moase, sigur ca da, ce credeti ca au disparut toate??

Eu sunt una dintre ele.
    Nicoleta Puscasu, am 30 de ani, de aproape 9 ani pe sectia de OG, acum si cu diploma....de fapt mai am un pas, in toamna la licenta.
    Am terminat Fac de Moase din cadrul UMF Carol Davila - Bucuresti, 4 ani la zi si astept cu nerabdare sa-mi iau diploma de studii universitare.

Cat despre subtilitatile exercitarii profesiei...n-or sa lase obstetricienii ciolanul din mana, scuzati exprimarea, dar intr-un viitor vor fi obligati.
    Oricum responsabilitatile sunt imense si Dumnezeu sa ne ajute sa nu avem incidente de nici un fel in practica de zi cu zi.

Sanatate va doresc!

Cu siguranta ca ai terminat si cu licenta... FELICITARI!!!
    Ce e nou acum?
    Care e noul statut?
    Ce competente sunt in plus? Ard de nerabdare sa imi dai amanunte... Te rog! Sunt si eu moasa, dar una facuta la patul gravidei care a invatat pe rupte tot ce a gasit legat de obstetrica (la origine sunt generalista) si nu pt un ciubuc mai mare , ci cu teama ca DUMNEZEU mai are si alte griji si nu se poate ingriji de tot si atunci raman eu .. cu ce stiu si pot!

20. .
    La primele mesaje Aleshea este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    03-03-11
    Sunt sau nu sunt moasa? Momentan sunt studenta la FMAM urmand sa termin in toamna pe specializarea moase. Sunt 4 ani in care am intalnit un total dezinteres din partea tuturor pentru noi. Peste tot te izbesti de birocratie. ma gandesc cu groaza ce voi face cand voi termina. si inca ceva la noi in Romania moasele invata de la medici nu de la moase. din pacate la noi in tara nimic nu este concret. si inca ceva v-as ruga sa intrebati colegele care au terminat cata practica au facut in timpul facultatii? Practica care este foarte importanta daca iti cauti un loc de munca in domeniu. Vreau in schimb sa ma gandesc ca in viitor lucrurile se vor pune in miscare, ca ne vom face auzite.

22. .
    Ucenic timid Catania este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    30-06-11
    Nicopuscasu, Uglyli, ce noutati aveti?

24. .
    La primele mesaje Aleshea este pe drumul cel bun
    Data inscrierii
    03-03-11
    ]Eu cind am pus aceasta intrebare am avut ideea practica in care ,daca mai sunt persoane care pot sa asume actul medical constient si care eventual sa aiba rezultate concrete (respectiv nasteri fara probleme ) iar ca ati terminat acele studii nu va confera o siguranta sa actionati independent si tocmai din cauza ca formarea profesionala se contureaza prin munca in ani ) As vrea sa iti dau un exemplu concret , in Buzau sunt moase licentiate care au terminat la UMF si care mosesc, care fac epiziotomie si epiziorafie si care isi suma un act medical constient si au rezultate uimitoare. Nu , momentan facultatea nu iti acorda siguranta ca actionam independent dar pe viitor noi moasele luptam sa facem totul diferit. Si facultatea este doar un mod de a dobandi mai multe cunostinte in materie de medicina si un mod de a ne alinia la UE. Si chiar daca legea nu este foarte clara in ceea ce priveste meseria de moase dar in viitorul apropriat se vrea o clarificare a lucrurilor. si sincer nu as vrea, ca atunci cand se va da o lege in care sa se acorde independenta moaselor, sa ma inghesuiesc sa fac facultate si sa ma bat pe locuri cu moasele care profeseaza dar nu au facultatea facuta.

26. .
+ Raspundeti subiectului

Subiecte similare

1. vand lucrari diploma pt asistenti/moase
    De Dalinuta in forumul Ocazii
    Raspunsuri: 2
    Ultimul mesaj: 11-12-09, 23:39
  2. completarea studiilor universitare pt cei ce sunt deja asist
    De andreiana in forumul Salut si Diverse
    Raspunsuri: 1
    Ultimul mesaj: 10-09-08, 16:10

Tagurile acestui subiect