ops: Lucrez la blocul operator.De dimineata pana seara ajut "in plaga",pe cutare sau cutare chirurg ;ei se succed, eu tot acolo raman .Sunt vesnici nemultumiti,daca ceva nu e bine,noi,asistentii suntem de vina."Seful "stabileste un program,echipele operatorii,care ar trebui sa fie doctor cu doctor,pe care ei oricum nu le respecta,in frunte cu "seful'. La sfarsit trecem operatiile in condica,adica tot eu le scriu,si vai de mine sa nu scriu la echipele operatorii,ca s-au facut doctor cu doctor.Cum se cheama asta?Ma obliga sa fac fals in acte publice(ca "deh"trebuie sa dam bine in scripte la evetualele controale),imi fura munca(daca s-ar lua retributia dupa orele de stat in plaga,cine a facut "corvoada" cu adevarat sau cine e trecut in scripte?)
As putea poate sa-i refuz,conform fisei postului,dar dupa aceea se poarta si mai urat,nimic nu-i bine,nici lumina nici chiar ochelarii de pe nas. Pe noi, cadrele medii, cine ne apara? :?:
din pacate nimeni............trebuie sa ne aparam singuri , dar cei drept e cam greu.........e mai usor sa dai vina pe asistenta decat sa ti asumi responsabilitatea. detest lucrul acesta si de multe ori am trecut prin asa ceva...........cand lucram la un cabinet stomatologic , sefa mea era tot timpul nemultumita , un ex. daca nu avea pacienti nu erau de vina preturile ( care mie personal mi se pareau f . mari ), eu eram de vina ca nu stiam sa i le "prezint" incat sa l fac sa ramana s au ea intarzia f mult la programari , desi avea programare la 9 ea venea la 11 si de fata cu pacientii dadea vina pe mine ca n o sunasem , ca sa se scoata ea ( desi eu o sunam in momentul cand intra programarea pe usa ).......ar trebui sa luam atitudine pt ca noi vom avea de suferit , sa invatam sa i refuzam in momentul cand ne da o sarcina care nu intra in atributile noastre......... cu riscul ca se vor purta urat , dar pt asta ar trebui ca asistentii medicali din toata tara sa fie uniti , nu unul sa vb. si altii sa taca..................
Buna. Si eu lucrez la blocul operator, intr-un spital mic, unde sunt doar 2 chirurgi. Opereaza cu asistentele. Nici la inceput nu au operat amandoi. Dar in protocolul operator se trece echipa care a lucrat. Nu inteleg de ce nu te treci in protocol daca tot operezi. Au mai fost controale dar nu s-a legat nimeni de asta.
De fapt protocolul operator trebuie sa il scrie medicul, semneaza si parafeaza, dar si la noi e la fel ca peste tot, asistenta munceste, tot ce e rau e din vina ei, laude mai rar sau niciodata.
Depinde si de medic.
tot la bloc operator lucrez si eu!!! am fost instrumentar acum sunt anestezie,stiu cit de greu este,dar totusi la noi scriu medicii protocolul si oricum suntem mult mai bine vazute decit restul fetelor de pe sectii!!!
Tot spor de 50%aveti sau este mai mult?
Iti depasesti cu mult atributiile ca asistent,de asta poate ca este bine sa avem si noi studii superioare.Eu fac anestezie in sala de operatii,credeti-ma de mullllte ori medicul este cel care ia spaga,iar tu...asistenta esti intrebata de pacient cine esti? si habar nu are acel pacient ca tu,asistenta,te descurci tooata operatia,ca alaturi de tine se trezeste,ca tu ai grija sa fie anestezia profunda,sa fie totul Ok,....ca deh....medicul mai are in acelasi timp alte 5-6-7-8 anestezii de dat!!!Doar nu pe gratis alearga,iar tu...asistenta stai nemiscata,cu ochii in monitoare...2-3-4-5 ore!Dar e super tare cind te intreaba pacientul Da...cine sunteti,Domnul doctor va face totul nu-i asa?
Buna dimineata,s-a terminat operatia!Trageti aer adinc in piept!!!Eu sunt asistenta de anestezie,Domnul doctor va veni imediat
Poate multe dintre fetele din blocul operator vor citi acest mesaj si cred ca vor gindi la fel de trist ca si mine!
:cry: ai dreptate.si eu lucrez sunt aproape in aceeasi situatie ca si tine.si unii dintre medicii nostrii chirurgi sunt vesnic nemultumiti,asistentii sunt vesnic de vina pt orice,dar cum ramane cu:"trece in protocol ca m-a ajutat doctorul cutare",dar te fapt tu ai fost in plaga,nu ai voie sa zici nimic ,doar sa executi,ca doar trebuie sa respectam " ierarhia".si totusi....si culmea ,astazi unul dintre ei era invidios pe sporul nostru de sala,cica nu muncim suficient pt banii acestia....??/ in concluzie??......
La noi se operea doar cu rahi, iar la capul bolnavului tremura o asistenta. De primit ceva, nici vorba, pt ca dr le spune ca "asistenta trebuie sa isi faca serviciul".
Lucrez ca instrumentista cica (suntem doua), dar de fapt suntem mana a doua. Asa se si trece in protocol. Avem noroc in schimb ca facem si cateva ture pe sectie pentru sporul de tura. Iar sporul de sala e 50% dar il primim pentru orele lucrate efectiv in sala, de parca asta ar fi singura treaba la sala. Voi care lucrati stiti cat mai e lucru si inainte de operatie si dupa. In spitalele mari poate e altfel, dar la noi si ata si compresele le facem noi, mai avem si sterilizare uneori... Oricum li se pare ca nu facem mai nimic. Noroc de ei.
Despre facultate... recomand cu caldura tuturor sa o faca. Eu termin anul acesta - nu in domeniu, dar ma bucur ca am inceput. Asa iti dai seama ca nu numai medicii au facut o facultate grea. Mai sunt si alte domenii grele si cu responsabilitate mare.
Succes tuturor.
Cine stie, poate vine o lege care sa spuna ca la instrumentare la sala trebuie asistenta cu studii superioare...
sa vezi cum e sa faci non stop numai sala ,intr-un spital mare,noapte si zi,pe deasupra si URGENTE,dupa o tura de 12 ore,care se prelungeste si 14 ore...iti iese prin piele sporul acela,cu stat efectiv in plaga atatea ore simti ca nu mai ai putere si desi imi place domeniul in care lucrez f mult,cateodata simt ca nu o sa rezist la infinit la ritmul asta de munca infernal....oamenii sunt din ce in ce mai bolnavi,mai vulnerabili,tot mai multe cancere la oameni din ce in ce mai tineri,tot mai multe accidente.....
Nu cred ca se poate compara sala dintr-un spital mare cu ce e la noi. Toata admiratia pt voi care lucrati. Ce sa spun, va urez putere de munca.
Am lucrat si noi ture de 12, si aveam undoctor care intra in sala la ora 18.50, si nu accepta sa intre tura de noapte chiar daca de obicei era venita, ca cica programul e de 12 ore, deci mai ai 10 min.
Colega mea a fost chemata noaptea la 23 de acasa, a venit cu taxiul ca sa o scoata afara din sala ca a indraznit sa ii spuna ca mai are 2 casolete sterile. Si a trebuit sa ma duc si eu. Adica bataie de joc. Oricum, erau de operat 3 apendicite care se puteau face a doua zi lejer.
Intr-un fel ma bucur totusi ca lucrez intr-un spital mic, pt ca noi lucram ceea ce in spitalele mari fac rezidentii. Sau cel putin asa se spune.
ce sa mai zic la SALA e jale ca-i oras mic ca e mare eu lucrez la anestezie si da sunt una dintre acele asistente care sunt intrebate Tu cine esti ? eu sunt o fire foarte ironica si cu zambet pe buze le raspund Sssh!!! sunt asistenta de anestezie nu spuneti la nimeni eu oricum nu exist doar pentru a va adormi si trezi medicul pentru a lua spaga pe care dumneavostra ati indesat-o ieri la examenul preanesrizic ,dar stati linistit eu sunt persoana cu constiinta inpacata si fara resentimente am sa va adorm si am sa va trezesc . Dar medicul mie nu asa m-a zis .normal dl ca nu poate sa iti spuna ca el are de la 7-8-9- 10 pacienti luata spaga si ca sta in sala unde are pacientul cel mai grav ca deh daca moare ?......dar ce iar ma plang de parca astea sunt noutati pentru cine lucreaza la sala?.. sau?.
Buna la toata lumea!!!
Sincer,sunt trista cind citesc toate aceste mesaje.
In fiecare zi,la serviciu(la sala)imi doresc ca un medic sa ajunga intr-o situatie dificila,dar....surpriza!El este mereu intr-o situatie dificila,asa mi s-a raspuns,nu a primit suficient pt operatie si e suparat,si trinteste,bufneste,te injura,brusc esti cea mai proasta persoana pe care a intilnit-o....si toate acestea pt ca nu i-a iesit cit si-a dorit pt vacanta in nu stiu ce tari straine.
Stau si ma intreb daca pacientii cu sau fara carte,spalati sau nespalati,se gindesc cit de mult gresesc atunci cind isi afunda miinile in buzunare tremurind frenetic in cautarea spagii pt DL DOCTOR!
De ce oare se arunca cu atit de multa ura si inversunare,noroi verbal in asistente?
Oare pt ca suntem tacute si cu mult, prea mult bun simt?
nici la noi nu s-a schimbat intre timp nimic,suntem negrisorii de pe plantatie.sa speram ca vor veni si vremuri mai bunesi ca acea FISA A POSTULUI VA FI RESPECTATA DE TOATA LUMEA
.
Huh.. cunosc aceste sentimente, tot ce ati scris voi aici.. si eu lucrez tot in bloc op, anestezie. Eu mi-am gasit o oarecare alinare in faptul ca POTI sa inveti meserie.. desi, e adevarat, e greu sa te descurci cu cateva anestezii pe zi,sa mai scrii si foile eventual si medicul sa alerge doar dupa spaga, ei bine.. eu acum sunt mai linistita pentru ca fiind privat spitalul in care lucrez, gasesc aici ceea ce nu am gasit in spitalul de stat (in care insa am invatat meserie si experienta fara de care nu as fi putut sa fiu acum in spitalul privat). Aici nu se mai cearta nimeni pt spaga, medicii si asistentii stau totusi impreuna..nu au cabinete bine separate cum era la stat nu cumva sa intre vreun prost in camera desteptilor.. lumea se respecta in general, atat medic - asistent (este un respect reciproc) lucru care se vede foarte bine in fata pacientului care este respectat din momentul in care intra pe usa pana in momentul in care pleaca.Totul este curat, nimeni nu tipa la nimeni, pacientul este cel care conteaza cel mai mult, si de aici clar daca pacientul este multumit toata lumea este multumita in final. Din pacate lucrurile astea nu le-am gasit in spitalele de stat, desi ar fi ceva firesc nu ceva greu de atins.. si inca ceva important, cei din sistemul privat stiu sa isi pastreze oamenii. Daca esti bun cu siguranta vor face tot posibilul sa te multumeasca financiar si nu numai. Desi nu sunt caini cu covrigi in coada nici in sistemul privat, sunt totusi multe diferente in bine..care se vad cu ochiul liber, si din motivul asta tot mai multi pacienti au inceput sa vina aici sa se opereze, pt ca daca se duc la stat oricum dau spaga asa ca aici cel putin primesc o chitanta la final si beneficiaza de cel mai bun tratament si confort.
Remember, if you ever need a helping hand, you'll find one at the end of your arm ... As you grow older you will
discover that you have two hands. One for helping yourself, the other for helping others.
Publicat initial de andreiana
BUNA...PESTE TOT CRED CA ESTE PROBLEMA ASTA .NOI MUNCIM SI ALTZII CASTIGA.,EU LUCREZ IN A.T.I SI CREDE-MA CA DE F.MULTE ORI SUNT PUS IN SITUATIA DE A FACE TREABA MEDICULUI,INSA EU VAD ALTFEL PROBLEMA...NOI SUNTEM VINOVATZI CA NU SUNTEM UNITZI SI NE ESTE FRICA SA RIPOSTAM SAU DACA CINEVA RIPOSTEAZA SI ARE DREPTATE NU AVEM CURAJ SA-L SUSTINEM...EU UNUL REFUZ DE F MULTE ORI SA FAC MANEVRE CARE NU-MI INTRA IN ATRIBUTIILE MELE
Ovidiu te rog fara majuscule. Multumesc
sunt de aceeasi parere, noi suntem de vina pentru ca nu suntem uniti si nu ripostam atunci cand trebuie.............
FOrumul chiar pentru asta e. Incet incet aflam ca avem aceleasi probleme. Apoi intelegem ca avem mai multe sanse impreuna si ca separat nu vom avea castig de cauza.
E mult de lucru de toate partile.
Totul e sa continui sa iti faci cu pasiune meseria ca alfel faci cu nervii.
Eu am lucrat multi ani in sala de cezariene a SUUB.Publicat initial de tutuc
Aici NU au voie sa intre asistentele in plaga, oricum sunt 1001 de rezidenti care fac asta. De obicei la o ceza intra 3 medici, daca nu 4...
La noi, asistenta face asa:
-pregateste sterilizarea si o si duce singura de cele mai multe ori
-pregateste sala cu instrumentar, imbraca, dezbraca medicii, face campul, pune sonda( ordinea e aiurea spusa de mine acum)
-ia copilul din mana medicului dupa extractie, ii ligatureaza cordonul
-e atenta la numaratoare ca altfel ea e de vina
Plus bucataria cu materiale, spalatul si facutul trusei, pregatirea atei sterile, comprese etc
Inainte aveam si postoperatorul, astfel ca era infernal, la noi sunt minim 5 ceza pe zi, in ultimii ani sunt cam 8 minim pe 24 h.
Cand am plecat eu in prenatal in 2006 aveam cate 10-14 paceinete in fiecare noapte, plus sala. Era omor, nu stiai cand operai, cand erai in post facand calmante sau schimband vata cu lochii. Paturile se terminau astfel ca intram peste SN sau puneam canapeaua in mijlocul salonului, alteori si brancardul era ocupat de pacienta.
Doamne..........d-aia am stat de la o luna de sarcina acasa................ :shock:
La noi e o atmosfera ok, sincer, eu nu m-am simtit niciodata sluga in fata medicilor, dar in fata vreunei paciente fitzoase rau s-a intamplat aproape zilnic.
Succes fetelor!
Eu mai stau acasa pana in 2010![]()
Publicat initial de andreiana
Da cred ca stiu despre cine vb defapt daca nu ma insel suntem colege....ai mare dreptate.....este bataie de joc unde lucram
Peste tot cred ca exista aceeasi problema. Si daca se greseste cu ceva, e automat vina asistentului - vezi cazul Giulesti.
Daca am refuzat sa scriu retete, sau, mai rau, am cerut sa ma remunereze cu 1 leu pentru fiecare reteta scrisa (imi dublam salariul, pe bune!), mi s-a ris in nas, am fost admonestata si chiar am fost intrebata daca nu cumva m-am deranjat la cap.
Daca fac, conform fisei postului, o treaba care intra in atributiile mele, si vine doctoru sa-i scriu lui nu stiu ce, iar eu refuz, iar am dureri de cap si plingeri toata ziua.
Mai mult decit atit, daca ma pling de un subordonat ca nu si-a facut treaba, tot eu o iau in freza. Ca de ce m-am luat de bietu om. Ca ce daca nu mi-a maturat sala de tratamente (de parca era la mine acasa)? Ca ce daca Icsuleasa si cu Icsulescu, asistenti amindoi, se pupa-n vazu' lumii? N-au voie oamenii sa se iubeasca, chiar daca fiecare e casatorit cu altcineva? Ce daca "ea" vine din toate liberele ei doar ca sa stea cu "el" 12 ore la servici, nu cumva sint invidioasa?...
Exista un cod etic, dar probabil este folosit drept hirtie igienica, la fel cum vor fi folosite plingerile mele din referate (conform spuselor medicului-sef).
Daca in sectie exista atitea nereguli, atitea incalcari ale bunului-simt (infirmierii - unii - au tupeul sa-ti faca tie program, sa te investigheze de cum ti-ai facut treaba! ati mai vazut asa ceva?), cu acordul tacit al sefului de sectie...credeti voi ca eu mai pot face ceva?
Ce poti sa faci? Vezi ca e un targ de joburi la Buc , 3-4 dec , ia-ti lumea in cap, eu asa am de gand.pa
Bookmarks